marți, 17 august 2010

VRĂJITOARELE DIN….INEU III.

„Mici” răfuieli în epoca rugurilor

Albrecht Dürer: Patru vrăjitoare


 „Anno 1755 die 18-vo Decembris in oppido Boros Jenő (Ineu)” a avut loc procesul cu acuzaţie de vrăjitorie (magie) împotriva Catherinei Pásztori alias Vernek.
....................................
Utrum de eo:
Primo:
- Cunoaşte oare martorul, a văzut, a auzit de bună seamă şi limpede, mai înainte de această vreme, ceva referitor la o stare ori o activitate a Catherinei Pásztori, domiciliată acum în Zerindul Mare, îndreptată împotriva lui Dumnezeu,  împotriva oamenilor şi care ar fi în concordanţă cu, sau ar ţinti vrăjitoria -.

Secundo:
-Cunoaşte oare martorul, că numita Catherina Pásztori mergând acasă la martor, care va fi numit pe nume în curând, l-a rugat în numele Domnului, prin jurământ pe ea să nu o numească.-

Primus testis  Michael Harsányi ludimagister Gesztiensis, annorum circiter 33, ad conscientiam bonam coactus fassus est: A fatens Nagy Szerinden lakván oskola mesterségben, az 1754-ik esztendőben Szent-Márton napi szalontai vásárra jövén, a fatens felesége egy Nagy Szerindi lakost fogadván szekeresének és akkor az utralis asszony magát oda csatolván, eljött Szalontára azon szekéren. – Primul martor Michael Harsányi, învăţător din Geszt, în vârstă de circa 33 de ani, cu bună credinţă a fost declarat:  Martorul locuind la Zerindul Mare, de meserie învăţător, în anul 1754 venind la târgul de ziua Sfântului Martin, la Salonta, soţia martorului luând căruţaş un locuitor din Zerindul Mare, atunci alipindu-li-se, şi acea cutare femeie a venit şi ea cu aceeaşi căruţă la Salonta.

....................

Fiind la Salonta, căruţaşul a fost atenţionat de mai multe ori de acuzată, să ceară imediat plata pentru drumul făcut, fiindcă soţia învăţătorului are obiceiul să nu-şi plătească „angajaţii”. De la Salonta Chaterina a plecat spre Geszt  împreună cu alte două femei, cărora le-a vorbit cu aceeaşi „răutate” despre  învăţătorului Michael Harsányi.

 „ (.......) - Nici la prohodul fiului meu n-a asistat fără plată, el, cel fătat în patul unei căţele (fiu de căţea) – acuzata referindu-se la martor - dar îi va părea rău. Şi în ziua în care acea cutare femeie a zis aceste cuvinte, soaţa martorului s-a îmbolnăvit şi s-a însănătoşit după treisprezece săptămâni doar aşa că,  atât ea cât şi martorul însuşi o bănuiau pe acea cutare femeie şi răpândindu-se (acest zvon) în sat, a aflat şi femeia aceea. Şi s-a dus la martor şi i-a spus bolnavei aşa: O sufletul meu, tot mai eşti bolnavă,  regret şi îmi pare rău pentru tine ca pentru propriul meu copil, totuşi se zice că eu ţi-aşi fi dat poţiune (én étettelek meg). Şi între timp, cât vorbea ea atunci, a şters cu mâinile ei capul şi faţa bolnavei şi bolnava imediat s-a simţit mai bine şi s-a însănătoşit.-”

Vrăjitoare preparând o poţiune magică
(Şcoala flamandă, secolul al XV-lea, Leipzig)


Ad secumdum: (.....)

Catherina avea o groapă adâncă în care ţinea ţipari, iar tăuraşul învăţătorului a căzut în acea groapă şi s-a înecat. Femeia neavând posibilitate să plătească cu bani gata pentru tăuraş, ceea ce „martorul dorea atât de tare”, îi dăduse în schimb învăţătorului Michael Harsányi o viţică, valorând doar doi forinţi. Totuşi, până la urmă au băut aldămaşul în faţa judelui. Prima a comandat Catherina (0,8 l de vin) şi a băut în sănătatea martorului, iar învăţătorul după prima înghiţitură îşi simţea plămânii sfâtecaţi, şi îndată s-a înbolnăvit, şi o lună a zăcut. Venind vremea exmenelor pentru copiii din Zerindul Mare, Catherina cerea cu insistenţă să fie invitată şi ea la acea festivitate. Dar martorul, fiind supărat pe acea cutare femeie, i-a interzis (prin jude) să participe şi ea. În aceeşi zi învăţătorului i-au apărut nişte bube dureroase pe picioare, încât a fost nevoit să-şi descalţe cizmele cele noi, şi să meargă desculţ la festivitate.
........................
Datum in possessione Geszt, die 26 Julii 1755, per juratum loci notarium Joannem Szekrényesi
Judex et judices possessionis Geszt
L.S.

Francisco de Goya: Sabbathul vrăjitoarelor


Secunda testis Catharina Ács Nagy Szerindiensis annorum circiter 40 (...)..: Egyszer este Vernekné a tanutól eczetet kért a mit is adott neki (....)  - Al doilea martor Catharina Ács din Zerindul Mare, în vârstă de circa 40 de ani.(...): Odată, seara (Catherina) Vernek a cerut oţet de la martoră, ceea ce martora i-a şi dat. În acea noapte martora a visat că un bătrân bărbos fugea după ea horcăind, vrănd să-i mănânce nasul. Când s-a trezit din somn martora s-a lovit de scândura patului. Ad secundum: - Martora a auzit din gura soţiei lui Gellén spunând despre Vernek că ar fi un fel de curvă. Martora răspunde la întrebare: A văzut şi ea, cu ochii ei, când Vernek a intrat împreună cu Márton Farcas în grajdul acestuia. Vernek spune: a fost chemată de către Márton Farcas să vadă tăuraşul bolnăvicios, şi dacă i se ia capul tot nu poate spune altceva.

Tertia testis Borbara Stephani Gál annorum circiter 50.(...): Világosan ugyan nem tudja, hanem négy esztendeje lehet, hogy Vásárhelyi vásárra az utralis személyel ment volna (...) –Al treilea martor Borbara Stephani Gál în vârstă de circa 50 de ani.(...):  Deşi limpede nu ştie, dar pot fi patru ani, când a plecat la târgul din Târgu Mures împreună cu acea cutare persoană..(...) Venind spre casă, în vis a mâncat tărhană (scrobi) gătită pentru ea de Vernek. Îndată a simţit că i-ar curge sânge din nas şi din gură, iar în stomac a simţit o durere sfâşietoare. Apoi a vomitat tărhană cu sâge, apoi un câine alb a ieşit dintr-o tufă şi a lins tot, apoi nu ştie câinele unde s-a dus. Ad secundum: nihil.

Va urma.....

2 comentarii:

  1. Este un privilegiu să împărtășești lumii această mărturie miraculoasă. Sunt Beth Walters din Anglia. Soțul meu a divorțat de mine cu 4 luni în urmă și am fost plin de remușcări pentru că nu știam ce să fac pentru a modifica problemele cu soțul meu. Am căutat ajutor pe internet cu privire la modul în care aș putea obține ajutor în căsnicia mea și am descoperit martori minunați despre VRAJA DE IUBIRE SĂNĂTOSĂ care a fost progresivă cu vrăjile sale. Am luat legătura cu el și iată că Dr.Wealthy mi-a spus că îmi va pregăti o vraja care să-l aducă înapoi pe soțul meu. Eram sceptic, dar nu aveam altă opțiune decât să lucrez cu el. 2 zile mai târziu, soțul meu m-a sunat că se întoarce acasă și din acea zi și până în acest moment, am trăit pașnic. S-a întors acum cu atâta dragoste și grijă. astăzi mă bucur să vă anunț cu toții că acest jucător de vrăji are puterea de a aduce înapoi iubitorii și cel mai surprinzător lucru este că dragostea noastră este foarte puternică acum, fiecare zi este fericire și bucurie. și Nu există nimic ca a fi cu omul pe care îl iubești. Îl voi recomanda pe Dr.Wealthy oricui are nevoie de ajutor. Dacă aveți vreo problemă, contactați Dr.Wealthy, vă garantez 100% că vă va ajuta !!.

    wealthylovespell@gmail.com

    Scrieți-l pe Whats-app +2348105150446

    RăspundețiȘtergere
  2. PUTERILE SPIRITUALE DRAWN POT AJUTA LA REZOLVEA URMĂTOARELOR,
    WHATSAPP: +2349046229159

    1> Aduceți iubitul pierdut în 24 de ore.
    2>Vraja norocului pentru probleme financiare.
    3>Protecție la locul de muncă.
    4>lucrare neterminată de la alți vindecători și profeți tradiționali.
    5>Problemele de căsătorie pot fi rezolvate, de exemplu, opriți-vă partenerul să înșele.
    6> Vrăji de divorț.
    7> Probleme de concepere la femei.
    8>Legarea iubitorilor.
    9> Promovarea muncii
    10>Atracție de afaceri.
    Luați legătura cu DR DAWN pe Whatsapp: +2349046229159 dawnacuna314@gmail.com

    RăspundețiȘtergere