marți, 3 septembrie 2013

CETATEA TIMIŞOARA

Timişoara, 6 decembrie 1686. Inventarul făcut pieselor de artilerie, stocului de muniţii şi materiale, şi descrierea şanţurilor de apărare.


Tun şi mortier, 1740 (HStAM Karten WHK 43/13b)

Kolumburna (tun mobil pe afet, de calibru relativ mic) – 16 buc.; balyemez (tun de asediu, obuzier de calibru mare) – 3 buc.; şahî (tun uşor de câmp) – 16 buc.; şayka (tun uşor, aflat pe vasele flotilei de pe Dunăre) – 3 buc.; havan (mortier) – 6 buc.; enik (tip neprecizabil) – 4 buc.; saçma (tip neprecizabil) – 2 buc.; muschete – 8 buc. 


Tun de 3 livre, 1814 (HStAM Karten WHK 44/17) 

Piese de artilerie grav avariate sau complet distruse: şayka – 2 buc.; kolumburna – 1 buc.;şahî – 3 buc.; muschetă – 1 buc. 


Haubitze (obuzier, între tun şi mortier) de 13 livre, 1791 (HStAMKaren WHK 43/8a)

Praf de puşcă – 750 kantar (1 kantar=cca.56 kg.); glonţ de puşcă – 350 kantar; fitil – 108 kantar; puşcă – 1346 buc.; arc – 402 buc.; săgeată – 11.760 buc.; scut – 286 buc.; bombă de mână (grenadă) – 5.156 buc.; proiectil pentru mortier 10.547 buc.; lance – 578 buc.; târnăcop – 1242 buc.; cazma – 1425 buc.; torţă – 50 buc.; răşină – 32 kantar; ulei de nucă – 16 kantar; gudron – 2 kantar; pâslă – 123 buc.; piele prelucrată – 49 buc.; ceară – 5 kantar, baltag – 97 buc.; sapă – 150 buc.; ferăstrău – 24 buc.; frânghie – 97 buc.; sac pentru praf de puşcă – 300 buc.; cupru – 12 katar; cuie – 15 kantar; sfredel – 50 buc.; dispozitiv de împletit funie – 1 buc.; sfoară – 15 okka (1 okka=1282 gr.);  sfoară groasă –10 okka; răşină –1/2 kantar; praf de puşcă neagră – 450 kantar (fabricat în atelierul cetăţii la comanda statului). Se va completa stocul la următoarele materiale: dispozitiv de aprindere  cu – 11.000 buc.; ţesătură din bumbac cu 150 zira (1 zira=cca 70 cm.); răşină cu – 10 okka; aţă de bumbac cu – 3 okka; fir de mătase cu – 3 okka; 100 de garniture pentru pompe din fier; talaş – 5 okka.


Mortier de 30 livre, 1790 (HStAM WHK 43/10a)

Şanţuri de apărare din interiorul cetăţii sunt trei: primul are o lungime de 550 zira, al doilea 100 zira iar al treilea are lăţimea de 20 zira.


Şanţuri de apărare din exteriorul cetăţii (sunt 5): între poarta Cocoşului (Horos kapusu) şi poarta de vest sunt două, lungimea acestiora este de  3125 respectiv 3325 zira, lăţimea lor este de 25 zira. Următoarele doua şanţuri se găsec în partea oraşului, în fata aşa numitului Şanţ Negru (Siiah tabiesi) şi în faţa Porţii de Apă (Su kapusu), lungimea acestora este de 2850 zira.

(Sofia, Biblioteca Naţională, Fond 302 A, a. e. 43, p. 1-3)

3 comentarii:

 1. O mărturie uimitoare despre un jucător care mi-a adus soțul înapoi la mine. Numele meu este May Lookman, locuiesc în Marea Britanie și sunt fericit căsătorit cu un soț minunat și grijuliu, cu doi copii. O mare problemă a apărut în familia mea acum șase luni, între mine și soțul meu. Atât de îngrozitor încât a dus cazul în instanță pentru divorț. a spus că nu a mai vrut să rămână niciodată cu mine și că nu mă mai iubește. Așa că a plecat de acasă și i-a determinat pe mine și pe copiii mei să suferim dureri severe. Am încercat tot posibilul să-l recuperez după multe cerșetori, dar fără rezultat. și a confirmat că și-a luat decizia și nu a mai vrut să mă mai vadă. Așadar, într-o seară, când mă întorceam de la serviciu, am întâlnit un vechi prieten de-al meu care mi-a cerut soțul. Așa că i-am explicat totul, așa că mi-a spus că singurul mod în care aș putea să-l recuperez pe soțul meu a fost să vizitez un vrăjitor, pentru că și el a funcționat. Așa că nu am crezut niciodată în vraja, dar nu am avut de ales decât să-i urmez sfatul. Apoi mi-a dat adresa de e-mail a jucătorului de vrăji pe care l-a vizitat. {ogunomospellcaster@gmail.com}. Așadar, în dimineața următoare, am trimis un e-mail la adresa pe care mi-a dat-o, iar vrăjitorul m-a asigurat că îl voi recupera pe soțul meu a doua zi. Ce afirmație uimitoare !! Nu am crezut niciodată, așa că a vorbit cu mine și mi-a spus tot ce trebuie să fac. Apoi a doua zi dimineață, atât de surprinzător, soțul meu, care nu mă sunase în ultimele șase luni, mi-a sunat să-mi anunțe că se întoarce. Așa că s-a întors în aceeași zi, cu multă dragoste și bucurie, și și-a cerut scuze pentru greșeala și durerea pe care mi le-a provocat mie și copiilor mei. Apoi, din acea zi, relația noastră a fost acum mai puternică decât în ​​trecut, cu ajutorul unui jucător de vrăji. Prin urmare, vă voi sfătui să-l vizitați cu amabilitate pe marele Dr. Ogun Omo dacă vă aflați într-o astfel de stare sau dacă aveți vreo problemă legată de „readucerea fostului dvs. înapoi. Așadar, mulțumesc dr. Ogun Omo pentru că mi-a adus soțul înapoi și am adus din nou bucurie familiei mele. {ogunomospellcaster@gmail.com}
  De asemenea, vindecă și readuce EX înapoi,
  1 leac pe bază de plante HIV / ADIS.
  2 Tratamentul cancerului pe bază de plante.
  3 Curățarea rupturii articulației.
  4 herpes vindecă ierburi.
  5 feluri de orez jeleu.
  6 Vindecarea medicamentelor pe bază de plante HPV.
  7 Vindecarea diabetului.
  8 recuperează-ți fostul.
  9 Vraja sarcinii.
  10 cura HTP.
  11 Vindecarea aerului hepatitic.
  12 Covid 19 coronia vires cure.
  13) Tratamentul astmului.

  RăspundețiȘtergere
 2. Dacă ați fost dezamăgit de alte vrăjitoare și vindecători, care nu au reușit să ofere rezultatele dorite. Fii liniștit de data aceasta cu cel mai puternic și supradotaționat turnător de vrăji pe care îl poți întâlni vreodată.
  Contactați-l dacă știți că vă confruntați cu soarta de mai jos
  E-mail: wightmagicmaster@gmail.com
  WhatsApp: +17168691327

  (1) Îți place Ex-ul tău?
  (2) Ai mereu coșmaruri?
  (3) Vrei să fii promovat la locul de muncă?
  (4) Vrei să alerge după tine femei / bărbați?
  (5) Vrei un copil al tău?
  (6) Vrei să fii bogat?
  (7) Vrei ca soțul / soția ta să fie al tău pentru totdeauna?
  (8) vrei să îți crești dimensiunea pula? / Să durezi mult când faci sex?
  (9) Doriți să vă recuperați banii pierduți?
  (10) Vrei să oprești divorțul?
  (11) Vrei un divorț?
  (12) Vrei ca orice dorință să fie acordată de cineva?
  (13) vraja concep o nevoie de sarcină copil?
  (14) Doriți să vă opriți căsătoria sau relația sau să vă rupeți?
  (15) Vă este greu să câștigați un caz în instanță?
  (16) Vrei să te căsătorești cu partenerul tău cât mai curând posibil?
  Din nou, adresa mea de e-mail este: wightmagicmaster@gmail.com
  WhatsApp: +17168691327

  Contactați-l imediat pentru toate problemele dvs. și rezolvați situația în câteva zile.

  RăspundețiȘtergere
 3. Eram total ruptă când dragostea vieții mele m-a părăsit, a fost atât de greu pentru mine, aproape că am renunțat dacă nu pentru un prieten care m-a îndrumat către un vrăjitor foarte bun și puternic care a readus dragostea vieții mele în spațiu. de 3 zile, chiar acum iubitul meu ma trateaza cu atata dragoste si grija, nu stiu prin ce problema treci dar cu ce a facut DR DAWN pentru mine stiu ca te poate ajuta, nu ezita sa iei legatura cu el dacă ai nevoie de ajutor. Dr.DAWN
  De asemenea, este specializată în următoarele probleme:...
  1. Vraja de dragoste și recuperarea fostului tău.
  2. Vrajă sexuală și vrajă de fertilitate.
  3. Vraja succesului și vraja răzbunării.
  4. Vraja de protecție și vraja de divorț. îl poți contacta cu ușurință pe WhatsApp: +2349046229159 e-mail: dawnacuna314@gmail.com

  RăspundețiȘtergere