luni, 30 august 2010

VRĂJITOARELE DIN….INEU IV.

„De maleficis.

1. §. Ast si quis vel que posthac hoc presumpserit, tradatur in manus maleficio lesi, aut in manus parentum eius, secundum velle eorum diudicandum.„ - Dacă totuşi cineva, om sau femeie se încumetă a face aşa ceva, să fie dat în mâinile celui lezat (supus unor farmece) sau în mâinile rudelor sale, să se procedeze conform voinţei lor.

(Corpus Juris Hungarici - Decretum Sancti regis Stephani, liber.2 Caput 32 )


"Anno 1755 die 28.mensis Decembris in oppido Boros Jenő, comitatus Aradiensii...

Puncta

Interrogatoria:
Kinek hívnak, hova való vagy és micsoda vallású vagy?

-Cum te numeşti, de unde eşti, şi de ce religie eşti?                                                                                
Responsoria:
Kata Pásztori, alias Kata Vernek, din localitatea Ugra, din comitatul Bihar, calvinistă
Interrogatoria: 
De ce eşti reţinută?
Responsoria:
Mihály Must, om din Zerindul Mare zice că aşi fi vrăjitoare
Interrogatoria:
Deci, eşti vrăjitoare ? când ai devenit vrăjitoare ?
Responsoria:
Eu vrăjitoare nu sunt şi nici meseria de vrăjitoare nu o cunosc.
.................
Deliberatum:
....quinque gradibus torturae subiciendam judicialiter decerni (Catherina Pásztori a fost supusă unei torturi de gradul cinci)


...............

Puncta


Interrogatoria:  
Valld meg igazán Kata.... - Recunoaşte Kata, de-adevăratelea, cine te-a dus în păcatul vrăjitoriei şi în ce mod  te-ai alăturat companiei răului? Ce fel de alianţă ai încheiat cu Răul ?

Acta captivorum et malefactorum(C 28) – Lad. A  – Fasc. 1.

Responsoria:

Pe mine soţia lui András Gellén m-a chemat la ea, anul trecut, spre seară în ziua de Paşti şi aşa mi-a zis: învaţă tu meseria noastră. La care eu aşa am răspuns: nu este aceea o meserie bună. La care soţia lui András Gellén aşa a zis: taci căţeao, nu zi aşa, încearcă anul acesta.
...............şi Satana era deja acolo, în casa soţiei lui András Gellén, în haină albastră, bărbătească, şi m-a strigat pe nume şi m-a întrebat dacă mă alătur şi eu companiei. La care eu am răspuns că da......M-a dus la casa lui István Kis şi acolo am dansat. Satana a dansat cu András Gellén, eu am dansat cu Mihály Boros,  pe o grămadă de gunoi. Soţia lui András Gellén ne cânta la cimpoi, iar cimpoiul era o bucată de lemn....


Acta captivorum et malefactorum(C 28) – Lad. A  – Fasc. 1. 

Interrogatoria:
Cine a mai fost prezent acolo?

Responsoria:
(Caterina înşiră numele mai multor persoane din Zerindul Mare).... Şi marţi, miercuri şi vineri obişnuim să ieşim, să dansăm.
.........................
Interrogatoria:
Ce alifii ai primit de la Satana?

Responsoria:
............cu care să mă ung pe mâini, picioare şi sub braţi, ca să zbor mai bine, am fost cu ceilalţi în hotarele Zsadány, Gyarmat (Giarmata), Pest, Kotogány, am zburat şi am dansat.

Interrogatoria:
Cui ai făcut vrăji (făcături) în aceste localităţi ?

Responsoria:
................... „
Catarina recunoaşte că a făcut vrăji cu: ochiul boului (Calistephus Compositae), papară şi gomboţi cu prune. Se transformă în iepure sau gâscă, şi poate încăleca orice coadă de vacă. Căpitanul companiei de vrăjitoare din Ineu este soţia lui Mihály Szabó, András Gellén are rang de locotenent, iar sergentul este o femeie, Kóbori, care are casă nouă în Zerindul Mare. Carterina este doar soldat, iar la întâlnirile cu vrăjitoarele din Salonta, când ea se transformă în cal, căpăstrul ei făcut din câlţi îl ţine soţia lui András Gellén.

Sentinţa a fost pronunţată la data de 5 februarie 1756 –„in cineres comburendam decerni”-. Caterina a fost executată două zile mai târziu.

(Arhivele Nationale ale Ungariei, Lad. A. Fasc.1 No.3.lig.1)

Un comentariu:

  1. Cred că ți pe vremea respectivă erau persoane ce interogau și recunoșteai că ești mistreț chiar dacă erai un simplu iepuraș!

    RăspundețiȘtergere