luni, 30 august 2010

VRĂJITOARELE DIN….INEU IV.

„De maleficis.

1. §. Ast si quis vel que posthac hoc presumpserit, tradatur in manus maleficio lesi, aut in manus parentum eius, secundum velle eorum diudicandum.„ - Dacă totuşi cineva, om sau femeie se încumetă a face aşa ceva, să fie dat în mâinile celui lezat (supus unor farmece) sau în mâinile rudelor sale, să se procedeze conform voinţei lor.

(Corpus Juris Hungarici - Decretum Sancti regis Stephani, liber.2 Caput 32 )


"Anno 1755 die 28.mensis Decembris in oppido Boros Jenő, comitatus Aradiensii...

Puncta

Interrogatoria:
Kinek hívnak, hova való vagy és micsoda vallású vagy?

-Cum te numeşti, de unde eşti, şi de ce religie eşti?                                                                                
Responsoria:
Kata Pásztori, alias Kata Vernek, din localitatea Ugra, din comitatul Bihar, calvinistă
Interrogatoria: 
De ce eşti reţinută?
Responsoria:
Mihály Must, om din Zerindul Mare zice că aşi fi vrăjitoare
Interrogatoria:
Deci, eşti vrăjitoare ? când ai devenit vrăjitoare ?
Responsoria:
Eu vrăjitoare nu sunt şi nici meseria de vrăjitoare nu o cunosc.
.................
Deliberatum:
....quinque gradibus torturae subiciendam judicialiter decerni (Catherina Pásztori a fost supusă unei torturi de gradul cinci)


...............

Puncta


Interrogatoria:  
Valld meg igazán Kata.... - Recunoaşte Kata, de-adevăratelea, cine te-a dus în păcatul vrăjitoriei şi în ce mod  te-ai alăturat companiei răului? Ce fel de alianţă ai încheiat cu Răul ?

Acta captivorum et malefactorum(C 28) – Lad. A  – Fasc. 1.

Responsoria:

Pe mine soţia lui András Gellén m-a chemat la ea, anul trecut, spre seară în ziua de Paşti şi aşa mi-a zis: învaţă tu meseria noastră. La care eu aşa am răspuns: nu este aceea o meserie bună. La care soţia lui András Gellén aşa a zis: taci căţeao, nu zi aşa, încearcă anul acesta.
...............şi Satana era deja acolo, în casa soţiei lui András Gellén, în haină albastră, bărbătească, şi m-a strigat pe nume şi m-a întrebat dacă mă alătur şi eu companiei. La care eu am răspuns că da......M-a dus la casa lui István Kis şi acolo am dansat. Satana a dansat cu András Gellén, eu am dansat cu Mihály Boros,  pe o grămadă de gunoi. Soţia lui András Gellén ne cânta la cimpoi, iar cimpoiul era o bucată de lemn....


Acta captivorum et malefactorum(C 28) – Lad. A  – Fasc. 1. 

Interrogatoria:
Cine a mai fost prezent acolo?

Responsoria:
(Caterina înşiră numele mai multor persoane din Zerindul Mare).... Şi marţi, miercuri şi vineri obişnuim să ieşim, să dansăm.
.........................
Interrogatoria:
Ce alifii ai primit de la Satana?

Responsoria:
............cu care să mă ung pe mâini, picioare şi sub braţi, ca să zbor mai bine, am fost cu ceilalţi în hotarele Zsadány, Gyarmat (Giarmata), Pest, Kotogány, am zburat şi am dansat.

Interrogatoria:
Cui ai făcut vrăji (făcături) în aceste localităţi ?

Responsoria:
................... „
Catarina recunoaşte că a făcut vrăji cu: ochiul boului (Calistephus Compositae), papară şi gomboţi cu prune. Se transformă în iepure sau gâscă, şi poate încăleca orice coadă de vacă. Căpitanul companiei de vrăjitoare din Ineu este soţia lui Mihály Szabó, András Gellén are rang de locotenent, iar sergentul este o femeie, Kóbori, care are casă nouă în Zerindul Mare. Carterina este doar soldat, iar la întâlnirile cu vrăjitoarele din Salonta, când ea se transformă în cal, căpăstrul ei făcut din câlţi îl ţine soţia lui András Gellén.

Sentinţa a fost pronunţată la data de 5 februarie 1756 –„in cineres comburendam decerni”-. Caterina a fost executată două zile mai târziu.

(Arhivele Nationale ale Ungariei, Lad. A. Fasc.1 No.3.lig.1)

3 comentarii:

  1. Cred că ți pe vremea respectivă erau persoane ce interogau și recunoșteai că ești mistreț chiar dacă erai un simplu iepuraș!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua ma numesc Sophia Peter din Statele Unite. Sunt aici pentru a depune mărturie despre o mare și puternică casetă de vrajă numită preot jungunu, am fost atât de confuză și devastată când iubitul meu m-a părăsit pentru o altă fată. Aveam nevoie de el înapoi cu disperare pentru că îl iubisem atât de mult. Așa că m-a ajutat să arunc o vraja de dragoste de întoarcere asupra soțului meu și tocmai în 48 de ore soțul meu s-a întors la mine plângând și cerându-mi iertarea. preotul jungunu l-a eliberat să știe cât de mult am iubit și l-am dorit înapoi. Și El a deschis, de asemenea, ochii pentru a imagina câtă dragoste avem în comun. Pe măsură ce scriu această mărturie acum sunt cea mai fericită femeie de pe pământ. Vreau să recomand această mare cască de vrăjă oricărui care are cu adevărat nevoie de o soluție urgentă pentru o distrugere a dragostei Trimiteți un e-mail la; drjungunusolutionspell@gmail.com. Sau Ce-Aplicați telefonul său.+2348032517618.

    RăspundețiȘtergere
  3. Este un privilegiu să împărtășești lumii această mărturie miraculoasă. Sunt Beth Walters din Anglia. Soțul meu a divorțat de mine cu 4 luni în urmă și am fost plin de remușcări pentru că nu știam ce să fac pentru a modifica problemele cu soțul meu. Am căutat ajutor pe internet cu privire la modul în care aș putea obține ajutor în căsnicia mea și am descoperit martori minunați despre VRAJA DE IUBIRE SĂNĂTOSĂ care a fost progresivă cu vrăjile sale. Am luat legătura cu el și iată că Dr.Wealthy mi-a spus că îmi va pregăti o vraja care să-l aducă înapoi pe soțul meu. Eram sceptic, dar nu aveam altă opțiune decât să lucrez cu el. 2 zile mai târziu, soțul meu m-a sunat că se întoarce acasă și din acea zi și până în acest moment, am trăit pașnic. S-a întors acum cu atâta dragoste și grijă. astăzi mă bucur să vă anunț cu toții că acest jucător de vrăji are puterea de a aduce înapoi iubitorii și cel mai surprinzător lucru este că dragostea noastră este foarte puternică acum, fiecare zi este fericire și bucurie. și Nu există nimic ca a fi cu omul pe care îl iubești. Îl voi recomanda pe Dr.Wealthy oricui are nevoie de ajutor. Dacă aveți vreo problemă, contactați Dr.Wealthy, vă garantez 100% că vă va ajuta !!.

    wealthylovespell@gmail.com

    Scrieți-l pe Whats-app +2348105150446

    RăspundețiȘtergere