marți, 17 august 2010

VRĂJITOARELE DIN….INEU III.

„Mici” răfuieli în epoca rugurilor

Albrecht Dürer: Patru vrăjitoare


 „Anno 1755 die 18-vo Decembris in oppido Boros Jenő (Ineu)” a avut loc procesul cu acuzaţie de vrăjitorie (magie) împotriva Catherinei Pásztori alias Vernek.
....................................
Utrum de eo:
Primo:
- Cunoaşte oare martorul, a văzut, a auzit de bună seamă şi limpede, mai înainte de această vreme, ceva referitor la o stare ori o activitate a Catherinei Pásztori, domiciliată acum în Zerindul Mare, îndreptată împotriva lui Dumnezeu,  împotriva oamenilor şi care ar fi în concordanţă cu, sau ar ţinti vrăjitoria -.

Secundo:
-Cunoaşte oare martorul, că numita Catherina Pásztori mergând acasă la martor, care va fi numit pe nume în curând, l-a rugat în numele Domnului, prin jurământ pe ea să nu o numească.-

Primus testis  Michael Harsányi ludimagister Gesztiensis, annorum circiter 33, ad conscientiam bonam coactus fassus est: A fatens Nagy Szerinden lakván oskola mesterségben, az 1754-ik esztendőben Szent-Márton napi szalontai vásárra jövén, a fatens felesége egy Nagy Szerindi lakost fogadván szekeresének és akkor az utralis asszony magát oda csatolván, eljött Szalontára azon szekéren. – Primul martor Michael Harsányi, învăţător din Geszt, în vârstă de circa 33 de ani, cu bună credinţă a fost declarat:  Martorul locuind la Zerindul Mare, de meserie învăţător, în anul 1754 venind la târgul de ziua Sfântului Martin, la Salonta, soţia martorului luând căruţaş un locuitor din Zerindul Mare, atunci alipindu-li-se, şi acea cutare femeie a venit şi ea cu aceeaşi căruţă la Salonta.

....................

Fiind la Salonta, căruţaşul a fost atenţionat de mai multe ori de acuzată, să ceară imediat plata pentru drumul făcut, fiindcă soţia învăţătorului are obiceiul să nu-şi plătească „angajaţii”. De la Salonta Chaterina a plecat spre Geszt  împreună cu alte două femei, cărora le-a vorbit cu aceeaşi „răutate” despre  învăţătorului Michael Harsányi.

 „ (.......) - Nici la prohodul fiului meu n-a asistat fără plată, el, cel fătat în patul unei căţele (fiu de căţea) – acuzata referindu-se la martor - dar îi va părea rău. Şi în ziua în care acea cutare femeie a zis aceste cuvinte, soaţa martorului s-a îmbolnăvit şi s-a însănătoşit după treisprezece săptămâni doar aşa că,  atât ea cât şi martorul însuşi o bănuiau pe acea cutare femeie şi răpândindu-se (acest zvon) în sat, a aflat şi femeia aceea. Şi s-a dus la martor şi i-a spus bolnavei aşa: O sufletul meu, tot mai eşti bolnavă,  regret şi îmi pare rău pentru tine ca pentru propriul meu copil, totuşi se zice că eu ţi-aşi fi dat poţiune (én étettelek meg). Şi între timp, cât vorbea ea atunci, a şters cu mâinile ei capul şi faţa bolnavei şi bolnava imediat s-a simţit mai bine şi s-a însănătoşit.-”

Vrăjitoare preparând o poţiune magică
(Şcoala flamandă, secolul al XV-lea, Leipzig)


Ad secumdum: (.....)

Catherina avea o groapă adâncă în care ţinea ţipari, iar tăuraşul învăţătorului a căzut în acea groapă şi s-a înecat. Femeia neavând posibilitate să plătească cu bani gata pentru tăuraş, ceea ce „martorul dorea atât de tare”, îi dăduse în schimb învăţătorului Michael Harsányi o viţică, valorând doar doi forinţi. Totuşi, până la urmă au băut aldămaşul în faţa judelui. Prima a comandat Catherina (0,8 l de vin) şi a băut în sănătatea martorului, iar învăţătorul după prima înghiţitură îşi simţea plămânii sfâtecaţi, şi îndată s-a înbolnăvit, şi o lună a zăcut. Venind vremea exmenelor pentru copiii din Zerindul Mare, Catherina cerea cu insistenţă să fie invitată şi ea la acea festivitate. Dar martorul, fiind supărat pe acea cutare femeie, i-a interzis (prin jude) să participe şi ea. În aceeşi zi învăţătorului i-au apărut nişte bube dureroase pe picioare, încât a fost nevoit să-şi descalţe cizmele cele noi, şi să meargă desculţ la festivitate.
........................
Datum in possessione Geszt, die 26 Julii 1755, per juratum loci notarium Joannem Szekrényesi
Judex et judices possessionis Geszt
L.S.

Francisco de Goya: Sabbathul vrăjitoarelor


Secunda testis Catharina Ács Nagy Szerindiensis annorum circiter 40 (...)..: Egyszer este Vernekné a tanutól eczetet kért a mit is adott neki (....)  - Al doilea martor Catharina Ács din Zerindul Mare, în vârstă de circa 40 de ani.(...): Odată, seara (Catherina) Vernek a cerut oţet de la martoră, ceea ce martora i-a şi dat. În acea noapte martora a visat că un bătrân bărbos fugea după ea horcăind, vrănd să-i mănânce nasul. Când s-a trezit din somn martora s-a lovit de scândura patului. Ad secundum: - Martora a auzit din gura soţiei lui Gellén spunând despre Vernek că ar fi un fel de curvă. Martora răspunde la întrebare: A văzut şi ea, cu ochii ei, când Vernek a intrat împreună cu Márton Farcas în grajdul acestuia. Vernek spune: a fost chemată de către Márton Farcas să vadă tăuraşul bolnăvicios, şi dacă i se ia capul tot nu poate spune altceva.

Tertia testis Borbara Stephani Gál annorum circiter 50.(...): Világosan ugyan nem tudja, hanem négy esztendeje lehet, hogy Vásárhelyi vásárra az utralis személyel ment volna (...) –Al treilea martor Borbara Stephani Gál în vârstă de circa 50 de ani.(...):  Deşi limpede nu ştie, dar pot fi patru ani, când a plecat la târgul din Târgu Mures împreună cu acea cutare persoană..(...) Venind spre casă, în vis a mâncat tărhană (scrobi) gătită pentru ea de Vernek. Îndată a simţit că i-ar curge sânge din nas şi din gură, iar în stomac a simţit o durere sfâşietoare. Apoi a vomitat tărhană cu sâge, apoi un câine alb a ieşit dintr-o tufă şi a lins tot, apoi nu ştie câinele unde s-a dus. Ad secundum: nihil.

Va urma.....

4 comentarii:

 1. CUM ÎȚI ÎNCEPE MEA EXULUI ÎNAPOI CU AJUTORUL VÂRSII REALE ȘI EFICIENTE DIN Dr.Wealthy My Acest distribuit minunat numit Dr.Wealthy mă ajută să mă întorc pe soțul meu înapoi după ce m-a abandonat pe mine și pe copii timp de 2 ani fără a vizita. Un prieten de-al meu mi-a povestit cum a ajutat-o puternica cască de vrajă și l-am contactat prin intermediul adresei de e-mail pe care mi-a dat-o prietenul meu, i-am spus problema mea și mi-a asigurat victoria, în mai puțin de 48 de ore după ce am făcut tot ce mi-a indicat să Fă, m-a sunat pentru prima dată după ce m-a părăsit, el a pledat pentru iertarea mea acum trăim fericiți. dacă aveți nevoie de ajutorul său, puteți să-l accesați pe e-mailul personal (wealthylovespell@gmail.com) sau să-l sunați la +2348105150446 vizitați site-ul http://wealthyspellhome.over-blog.com

  RăspundețiȘtergere
 2. Aceasta este o mărturie a unui mare casator de vrăji „DR.WEALTHY”, care m-a ajutat în restabilirea vieții mele amoroase. În ziua în care soțul meu m-a părăsit, lucrurile au apărut sumbre și atmosfera a fost grea de incertitudini. Totul mi s-a părut palid, așa că am decis să caut ajutor în râșile de vrăji, care au capacitatea de a-mi aduce fostul soț înapoi la mine. Așa cum era prevăzut, am mers pe internet și așa cum ați văzut și în căutarea dvs. pentru o casetă de vrajă fiabilă, am văzut o mulțime de mărturii realizate de răzvrăjitori în recuperarea foștilor soți și persoane dragi. Condus de credința în DR.WEALTHY L-am contactat și după ce i-am explicat lucrurile, a acceptat să facă față provocărilor din teren. S-a descurcat excelent. Fostul meu soț mi-a revenit cu mai multă grijă și afecțiune. Prin urmare, aș dori să profit de această ocazie pentru a-i aduce un omagiu pentru serviciul său dezinteresat pentru situația mea. Lăudabil, a arătat un mare curaj în asumarea sarcinii descurajante de a găsi soluții la practic orice problemă dată. Contactați-l la, wealthylovespell@gmail.com sau whatsapp, la +2348105150446 vizitați site-ul http://wealthyspellhome.over-blog.com

  RăspundețiȘtergere
 3. Sunt atât de încântat, deoarece căsătoria mea ruptă a fost restabilită, iar soțul meu s-a întors după ce ne-a părăsit pe mine și pe cei doi copii ai noștri pentru o altă femeie. După 8 ani de căsătorie, eu și soțul nostru am fost într-o ceartă sau alta până când în cele din urmă m-a părăsit și s-a mutat în California pentru a fi cu o altă femeie. Am simțit că viața mea s-a terminat și copiii mei au crezut că nu-și vor mai vedea tatăl. Am încercat să fiu puternic doar pentru copii, dar nu am putut controla durerile care mă chinuiesc inima, inima mea era plină de dureri și dureri pentru că eram cu adevărat îndrăgostit de soțul meu. În fiecare zi și noapte mă gândesc la el și îmi doresc întotdeauna să se întoarcă la mine, eram foarte supărat și aveam nevoie de ajutor, așa că am căutat ajutor online și am dat peste un site web care sugerează că Dr.Wealthy poate ajuta să revină la ex. rapid. Deci, am simțit că ar trebui să-l încerc. L-am contactat și mi-a spus ce să fac și am făcut-o apoi a făcut o (Vrajă de dragoste) pentru mine. 28 de ore mai târziu, soțul meu m-a sunat cu adevărat și mi-a spus că îi este atât de dor de mine și de copii, atât de uimitor !! Așa că așa s-a întors în aceeași zi, cu multă dragoste și bucurie și și-a cerut scuze pentru greșeala sa și pentru durerea pe care mi-a provocat-o mie și copiilor. Apoi, din acea zi, Căsătoria noastră a fost acum mai puternică decât a fost înainte, totul datorită doctorului Rich. el este atât de puternic și am decis să împărtășesc povestea mea pe internet, încât dr. Vrăjitor, real și puternic, care mă voi ruga mereu să trăiesc mult pentru a-și ajuta copiii în vremea necazurilor, dacă ești aici și ai nevoie de Ex înapoi sau soțul tău s-a mutat la o altă femeie, nu mai plânge, contactează acum acest puternic turnător de vrăji. Iată contactul său: Trimiteți-l prin e-mail la: Cont: wealthylovespell@gmail.com, vizitați site-ul web http://wealthyspellhome.over-blog.com puteți să-l sunați sau să-l adăugați pe Whats-app: +2348105150446, MULTUMESC Dr.Wealthy

  RăspundețiȘtergere
 4. Este un privilegiu să împărtășești lumii această mărturie miraculoasă. Sunt Beth Walters din Anglia. Soțul meu a divorțat de mine cu 4 luni în urmă și am fost plin de remușcări pentru că nu știam ce să fac pentru a modifica problemele cu soțul meu. Am căutat ajutor pe internet cu privire la modul în care aș putea obține ajutor în căsnicia mea și am descoperit martori minunați despre VRAJA DE IUBIRE SĂNĂTOSĂ care a fost progresivă cu vrăjile sale. Am luat legătura cu el și iată că Dr.Wealthy mi-a spus că îmi va pregăti o vraja care să-l aducă înapoi pe soțul meu. Eram sceptic, dar nu aveam altă opțiune decât să lucrez cu el. 2 zile mai târziu, soțul meu m-a sunat că se întoarce acasă și din acea zi și până în acest moment, am trăit pașnic. S-a întors acum cu atâta dragoste și grijă. astăzi mă bucur să vă anunț cu toții că acest jucător de vrăji are puterea de a aduce înapoi iubitorii și cel mai surprinzător lucru este că dragostea noastră este foarte puternică acum, fiecare zi este fericire și bucurie. și Nu există nimic ca a fi cu omul pe care îl iubești. Îl voi recomanda pe Dr.Wealthy oricui are nevoie de ajutor. Dacă aveți vreo problemă, contactați Dr.Wealthy, vă garantez 100% că vă va ajuta !!.

  wealthylovespell@gmail.com

  Scrieți-l pe Whats-app +2348105150446

  RăspundețiȘtergere