marți, 30 noiembrie 2010

COMITATUL MARAMUREŞ II

Inventarul bunurilor, Bocicoiu Mare, 17 ianuarie 1575




(MOL, UC 107:1)



Conscriptio Bonorum in Comitatu Maramaros

Bochko

Jobagi cu sesie întreagă: sunt enumerate  54 de nume
(...Nicolaus Barlad, Joannis Kozta, Ladislaus Kozma,...Philippus Dragan, Johannis Barlad, Martinus Barlad, Johannis Boenar,..Martinus Zaÿacz, Jacobus Zaÿacz,..Michael Fizko, Nicolaus Komÿrza, Joannes Komÿrza,..Elias Zaÿacz..)

Iobag cu o jumătate de sesie: Franciscus Nagy
Jeleri cu casă: sunt enumerate 7 nume
Jeleri fără casă:  sunt enumerate 6 nume

Propria Domini (Proprietatea moşierului)

O moară de apă, cu o piatră de moară, venitul: 2/3 pentru moşier şi 1/3 pentru morar.
Dârstă: vâltorit gube şi sarice pentru olaţi, venit: de la localnici:1 denar/ gubă, de la străini – dublu. 1/3 din venit: pentru proprietarul dârstei.

Census

Dica regală cum se spune

De Sf.Gheorghe şi Sf.Mihai
Jobagii cu sesie întreagă: o piele de jder, dacă nu este: una de lup sau plătesc.Totodată, fiecare cu sesie întreagă, mai dă: ovăz, dacă nu a fost recoltă: plăteşte. Un cozonac, o găină, de Paşti  două cozonace, două ouă. 1/3 din acestea pentru jude. Din recoltă nu dau nonă, nici zeciuială, nici din miei. Păstorii stăini,: după fiecare turmă dau un miel de un an. După stână: chiar dacă cineva  mulge 1,2,3 sau 4 oi e dator cu un caş. Dijmă din albinărit nu este, dar dacă cineva are mai mult de 10 stupi, dă un stup. Dacă un străin îşi paşte turma aici, dă 12 oi/turmă ca amendă. 1/3 din aceată amendă: pentru jude. Dacă cineva minte despre numărul turmelor sale, tot 12 oi plăteşte. Străinii care au animale în pădure pentru lână dau: brinza şi caş.  Pentru îngrăşatul porcilor prin jiruire: nu plătesc, numai străinii pentru ghindare, după fiecare turmă de porci.

Munci

Munci pe lângă moară. Pe timpul zeciuielii sunt obligaţi să-l conducă pe dicator în munţi, cu mână înarmată. Cu alte munci nu sunt datori.






































(MOL, UC 107:1)

De Crăciun sunt datori cu câte o piele de jder. Dacă cineva vrea să se mute: plăteşte 1 forint pentru villicus pentru aprobare. Dacă cineva îşi ia soţie din alt sat, mirele este dator cu o piele de jer (pentru villicus). Pentru pleban olaţii dau o basma (?), lumânări de seu şi un  canistrum (recipient ?)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu